Als je begint met beleggen, zijn er veel dingen waar je op moet letten. Als je start met beleggen in ETF’s, dan is een van die dingen bijvoorbeeld of het om een accumulerende of distribuerende ETF gaat. Misschien even wat lastiger termen, maar in dit artikel zal ik ze voor je uitleggen. Uiteindelijk is het niet zo heel erg lastig gelukkig. Ook zal er ingegaan worden welke van de twee de betere is.
Korte samenvatting: een accumulerende ETF herinvesteert het dividend, en een distribuerende ETF keert het dividend uit.
Inhoudsopgave
Wat is een ETF
Allereerst maar even weer een korte introductie van een ETF.
Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het is een mandje met aandelen. Zo is er bijvoorbeeld een ETF die de AEX volgt. Koop je een AEX ETF, dan koop je daarmee direct de hele AEX en alle aandelen die daarbij behoren.
Voor veel mensen is beleggen in ETF’s de ideale manier van beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld praktisch alle bedrijven ter wereld meteen kopen (bijvoorbeeld via een ETF als VWRL). Hierdoor ben je direct goed gespreid, en heb je een markt gemiddeld rendement, en hoef je verder eigenlijk niks meer te doen.
Lees ook: Beste ETF’s om in te beleggen
Wat is een accumulerende ETF?
Veel bedrijven keren dividend uit. Daarmee geven ze een deel van de gemaakte winst terug aan de aandeelhouders. Bijvoorbeeld omdat ze geen andere opties zien om het geld te gebruiken voor verdere investeringen, en aandeelhouders willen bedanken.
Bekijk ook: Wat is dividend?
Een accumulerende ETF keerthee dividend echter niet uit. Het herbelegt het betaalde dividend opnieuw in de ETF. Dat betekent dus niet dat je het dividend niet ontvangt, maar je ontvangt het op een andere manier. Niet als harde cash, maar als herbelegd geld, waardoor je of meer aandelen van de ETF kan krijgen, of de ETF in waarde stijgt.
Voordelen
Een accumulerende ETF biedt enkele voorbeelden. Hieronder zijn ze kort genoemd.
- Belastingvoordeel: over het dividend wat je ontvangt, is het noodzakelijk om belasting te betalen daarover. Verschillende landen hebben daarvoor verschillende voorwaarden. Omdat je als Nederlander ook het geld ontvangt, betaal je ook in Nederland de belasting over het dividend. Hierdoor betaal je dubbele belasting. Dit staat ook wel bekend als dividendlekkage. Doordat een accumulerende ETF het geld weer opnieuw belegt, heb je hier niet mee te maken.
- Rente op rente effect: Uiteindelijk kiezen veel beleggers ervoor om voor een lange horizon te gaan, omdat ze weten dat het rente op rente effect de tijd nodig heeft om echt op gang te komen. Doordat de ETF het geld opnieuw belegt, hoef je dat zelf niet te doen, wat voor een (beter) rente op rente effect zorgt.
Nadelen
Ook heeft een accumulerende ETF natuurlijk wat nadelen. Hieronder kort beschreven.
Cashflow: Er zijn beleggers die dol zijn op cashflow. Het daadwerkelijk genereren van geld met hun investeringen. Doordat een accumulerende ETF het geld weer opnieuw belegt, krijg je geen geld uitbetaald, en heb je dus ook geen cashflow. Je moet aandelen verkopen om geld te krijgen. Dividend beleggers kiezen graag aandelen die het uitkeren, om zo bijvoorbeeld een extra inkomstenbron te hebben.
Wat is een distribuerende ETF?
Je raadt het waarschijnlijk al, een distribuerende ETF is eigenlijk het omgekeerde van een accumulerende ETF. Het betaalt het dividend wel uit.
Hoe vaak het dat doet, hangt af van de ETF. Vaak is het per kwartaal, maar kan ook maandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks zijn. Je krijgt hiervoor dus geld op je beleggersrekening gestort. Vervolgens kan je zelf bepalen wat je ermee doet. Of je (een deel) ervan belegt, of aan andere dingen uitgeeft.
Voordelen
De nadelen van de accumulerende ETF, zijn in dit geval de voordelen van de distribuerende ETF.
Cashflow: Je ontvangt geld op je rekening, en dat is voor veel beleggers een fijn gevoel. Meer is er niet eigenlijk.
Zelf bepalen wat je ermee doet: Ook mooi natuurlijk, je kan helemaal zelf bepalen wat je met het geld doet. Ook als je alles weer wilt beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld andere aandelen, ETF’s, obligaties, crypto’s, weet ik wat kopen. In plaats van dezelfde ETF. Of je koopt er eens je boodschappen van. Je bepaalt het helemaal zelf.
Nadelen
Dividendbelasting: Het is mogelijk dat je dubbel belasting betaalt over het dividend wat je uitgekeerd krijgt. Hiervoor kan je wel stappen ondernemen om dit te minimaliseren. Hier lees je hoe je dat kan doen.
Wat is het verschil tussen de twee?
Het grote verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s is nu hopelijk duidelijk geworden:
Accumulerende ETF’s herbeleggen je behaalde dividend, distribuerende ETF’s betalen het uit.
Hoe zie ik met welke variant ik te maken heb?
Het herkennen van een ETF is best wel simpel.
Vaak staat in de naam al wat het is. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld van VWRL.
- (Acc) voor accumulerend
- (Dist) voor distribuerend
Daarnaast kan je in een factsheet van een ETF bekijken hoe het zit. Die kan je vinden als je zoekt op de naam van de ETF, de website van de uitgever, of via een website zoals Morningstar. Onderstaand nog een voorbeeld, onder het kopje ‘Dividenden’:
Welke is beter: accumulerend of distribuerend?
Dan komt natuurlijk ook de volgende vraag naar boven: welke van de twee is beter?
Kort antwoord: dat ligt eraan.
Langer antwoord: per persoon zal de voorkeur voor een bepaalde ETF anders zijn. Doorgaans lijkt men meer te kiezen voor een distribuerende ETF (ook omdat die doorgaans vaker bestaan). Bijvoorbeeld omdat ze zelf meer controle willen hebben over wat er gebeurt met het verdiende geld.
Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is, zal je bij jezelf moeten nagaan. Lees de verschillende voor- en nadelen nog eens door, en hopelijk kan je zo zelf een keuze maken.
Mocht je een ETF op het oog hebben die alleen maar een distribuerende of alleen maar accumulerende variant heeft, is de keuze natuurlijk ook makkelijk gemaakt.
Conclusie: accumulerende ETF vs distribuerende ETF
Het verschil tussen de twee is dus redelijk wat, gezien ze allebei wat compleet anders doen met het dividend. Wat voor jou de beste keuze is, moet je zelf nagaan.
Daarbij is het wel goed om te onthouden dat het noodzakelijk is om zelf het geld te herbeleggen bij een distribuerende ETF als je optimaal wil genieten van het rente op rente effect.