Als je bezig bent met beleggen voor later, dan zal je ongetwijfeld ook de term 401k gelezen hebben. Dit komt uit Amerika, en zie je veel terugkomen in artikelen en boeken voor beleggen en sparen gericht op Amerika.
In dit artikel vertel ik je meer over wat een 401k is en of je ook een Nederlandse 401k kan hebben.
Bekijk ook: (Roth) IRA in Nederland.
Inhoudsopgave
Wat is een 401k?
Een 401k is een pensioenplan voor werknemers in Amerika. Het is vernoemd naar de sectie van de federale wetgeving van Amerika die over het pensioen gaat. Je kan hierbij inleggen van je brutoloon (waar je dus geen belasting over betaalt) in de 401k.
Per toeval werd de 401k eigenlijk ontdekt. Toen in 1978 de Revenue Act werd gewijzigd, vond Ted Benna een mogelijkheid in de wet om geld te sparen met je bruto inkomen.
Sindsdien is het hebben van een 401k plan razend populair in Amerika. Naar schatting heeft zo’n 80% van de beroepsbevolking toegang tot een 401k.
Mocht je die wet graag willen lezen, hier vind je hem.
Hoe werkt een 401k?
Net zoals in Nederland, heb je in Amerika een brutoloon. Dit is het loon voordat er belasting over betaald is. Daar worden zaken zoals inkomstenbelasting vanaf gehaald, om uiteindelijk het nettoloon te behouden.
Met een 401k kan je vanuit je brutoloon al inleggen in een 401k beleggingsfonds. Daarover betaal je dus geen belasting. Hierdoor kan je veel makkelijker meer inleggen.
Verantwoordelijkheid pensioen
Door de flinke stijging aan populariteit van een 401k, zijn de traditionele pensioenfondsen in Amerika flink verminderd. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid van het sparen (en beleggen) voor je pensioen van werkgever naar werknemer verplaatst. Waar in Nederland de werkgever vaak nog voor pensioenbijdrage zorgt, is dat in Amerika dus vanuit de werknemer.
Ook is de werknemer verantwoordelijk voor het kiezen van de specifieke belegging die gedaan wordt in het account. De werkgever biedt mogelijkheden van aandelen en indexbeleggingen aan, maar de werknemer is verantwoordelijk voor het kiezen van een verdeling.
Inleglimiet 401k
Er geldt een maximumbedrag dat je kan inleggen in de 401k. Dit bedrag verschilt per jaar, en schuift vaak mee met de inflatie.
Ook is het afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Als werknemer onder de 50 jaar kan je tot $19.500 inleggen. Voor werknemers van 50 jaar en ouder is dat maximaal $26.000 (bedragen van 2020).
Als je werkgever ook inlegt, dan is dit limiet hoger. In dat geval gaan de bedragen $57.000 en $63.500 maximaal op.
Matching
Een veelgebruikte manier van werkgevers om ervoor te zorgen dat hun werknemers actief bezig zijn met hun pensioenplan, is door zogenaamde 401k matching.
Hierbij legt je werkgever ook in als jij als werknemer inlegt. Bijvoorbeeld:
- Voor elke die je als werknemer inlegt, legt de werkgever een dollar in.
- De werkgever legt 50 cent per ingelegde dollar in.
- 1% van de winst van het bedrijf gaat naar de 401k van alle werknemers.
Traditionele 401k vs Roth 401k
Toen de 401k in 1978 bekend werd, kon je nergens uit kiezen. Enkel een 401k was mogelijk. In 2006 kwam er ook de Roth 401k, vernoemd naar de senator William Roth waar ook de Roth IRA naar vernoemd is.
Met een traditionele 401k zal je werkgever het bedrag van je loon afhalen voordat je het op je loonstrook ziet. Op papier betekent dit dus dat je inkomen lager is (en zo ziet de Amerikaanse Belastingdienst dat ook). Je betaalt daarom minder belasting.
Zodra je met pensioen gaat en geld uit je 401k haalt, dan betaal je daar wel belasting over.
Met een Roth 401k wordt het bedrag van je ‘after-tax’ inkomen gehaald. Dus van je netto inkomen. Hierdoor geniet je dus niet van het directe belastingvoordeel dat een traditionele 401k wel biedt.
Maar bij de uitbetaling tijdens je pensioen hoef je vervolgens geen belasting te betalen over het uitgekeerde geld.
Wat de beste keuze is, verschilt per persoon. Iets wat ook zeker meegenomen moet worden, is dat niemand weet wat de toekomstige belasting over inkomen is.
Uitbetalen van een 401k
Een 401k is er voor je pensioen, het is daarom ook niet de bedoeling dat je het eerder laat uitbetalen. Er geldt hiervoor een leeftijd van 59.5 jaar (of als je permanent gehandicapt bent).
Het kan wel, bijvoorbeeld als je echt het geld nodig hebt voor bijvoorbeeld ziektekosten. Hiervoor dien je dan wel belasting te betalen in het gegeven jaar plus een boete van 10%. Niet helemaal ideaal dus.
Ook kan je een uitbetaling krijgen als je stopt met werken bij een werkgever van het 401k plan en je nieuwe werkgever biedt dit niet aan. Dan wordt dit na een tijdje automatisch uitbetaald.
Start je bij een nieuwe werkgever, dan is het de verantwoordelijkheid van de werknemer om het plan op tijd over te zetten. Anders krijg je te maken met die boete omdat het eerder uitbetaald wordt.
Kosten 401k
Een 401k biedt dus vele voordelen. Het is zeker interessant voor Amerikanen omdat er eigenlijk geen centrale regeling is voor je pensioen, zoals we dat in Nederland wel hebben.
Ook een 401k heeft echter wel kosten, het is niet een gratis methode om later geld te hebben.
Je belegt namelijk vaak via een vermogensbeheerder. En deze vermogensbeheerders brengen een flinke fee in rekening. Vaak zo’n 2-3%. Dat vreet hard aan je rendement.
Om die reden kiezen ook veel Amerikanen voor een IRA (ook naast hun 401k). Zo kan je individueel beleggen, en dus de kosten van zo’n vermogensbeheerder besparen.
401k in Nederland
In Nederland is het helaas niet mogelijk om een 401k te hebben. Gelukkig hebben we wel andere vormen die vergelijkbaar zijn.
Zo kan je kiezen voor pensioenbeleggen. Daarmee geniet je ook van het belastingvoordeel dat je vanuit je brutoinkomen kan inleggen. Ook hoef je over het geld geen vermogensbelasting te betalen.
Het is dus een vergelijkbare optie, alleen is dit wel echt individueel. Ook is het afhankelijk van je jaarruimte. Dat bepaalt hoeveel je per jaar maximaal in kan leggen. Je kan hier je jaarruimte berekenen.
Dit is vooral handig voor mensen die via hun werkgever geen of weinig pensioen opbouwen. Verder ook voor ondernemers die verder nog niks hebben geregeld voor hun pensioen.
Pensioenbeleggen kan je in Nederland doen bij partijen als Brand New Day of DEGIRO. Vooral BND is hierbij gespecialiseerd in pensioenbeleggen. Hier kan je meer informatie vinden daarover.
Hier heb je zelf redelijk veel vrijheid in de beleggingen die je doet. Bij BND heb je de keuze uit verschillende fondsen en verhoudingen daartussen (afhankelijk van je risicoprofiel). Bij DEGIRO heb je meer vrijheid in de beleggingen die je doet.